Da ste bogati bili biste baš ono što mrzite, a jedna rečenica će vam to i dokazati!

images

„Jednom sam video učitelja u srednjoj školi kako sprovodi prostu ali vrlo moćnu vežbu. Svaki učenik je dobio parče papira i zamoljen je da ga izgužva. Kanta je pomerena na sredinu učionice, odmah ispod table. Pravila igre bila su jednostavna“, ispričao je Nejtan Pajl za Buzzfeed.

„Svako od učenika predstavlja nekog iz svetske populacije. Sve što treba da uradite je da ubacite vađu lopticu papira u kantu, to znači da ste uspeli u životu“, dao je instrukcije učitelj. Nema ustajanja i nema pomeranja.

Istog trenutka studenti iz zadnjih klupa su počeli da viču „to nije fer“. Bilo je očigledno da je njima teže da dobace. Ne samo to, već im je bilo jasno da su drugovi koji sede ispred njih mnogo povlašćeniji.

Ipak, ubacivanje je počelo. Prošlo je očekivano. Svi su bacali, ali su oni iz prednjih redova skoro uvek ubacivali. Oni iza su bili malo slabiji, đaci na kraju nisu imali maltene nikakve šanse.

Učitelj je zaključio.
„Što ste bliži kanti bolje su vam šanse. Tako izgleda biti povlašćen. Nego, da li ste primetili da su se na nepravdu požalili samo oni iz zadnjih redova. Ljudi rođeni u bogatstvu i privilegijama manje primećuju nepravdu jer je ne vide. Sve u šta gledaju je onih metar i po koji ih deli od ličnog cilja. Vaš posao, kao učenika koji se obrazuju je da budete svesni toga da ste povlašćeni. Na vama je da iskoristite obrazovanje, dok ne zaboravljate da se borite za prava onih u zadnjim redovima“.

Čas je bio završen. Pouka je tek počela.

 

Autor: N. G. / Buzzfeed

About Elvira

Pozivam za svjedoka mastionicu i pero i ono što se perom piše; Pozivam za svjedoka nesigurnu tamu sumraka i noć i sve što ona oživi; Pozivam za svjedoka mjesec kad najedra i zoru kad zabijeli; Pozivam za svjedoka sudnji dan, i dušu što sama sebe kori; Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega- da je svaki čovjek uvijek na gubitku.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s