Učiteljica je tražila od učenika da u školu donesu u vrećici nekoliko krompira, a da na svakom krompiru napišu ime osobe koju mrze. Kad su djeca to uradila, učiteljica im je dala drugi zadatak, a to je da sad tu vrećicu sa krompirima nose sa sobom stalno gdje god krenu, dvije sedmice.

Učenici su tako i uradili. Međutim, svakim danom se osjećao neprijatan miris iz vrećice, jer su krompiri počeli da se kvare. Što je više vrijeme odmicalo, miris je postajao nepodnošljiviji. Kada su završili zadatak, učiteljica upita učenike, kako su se osjećali dok su nosali vrećicu. Djeca su počela da se žale kako im je smetala, nekome je bila teška, a svima je smetao neugodan miris koji je dolazio iz te vrećice.

Tada im je učiteljica objasnila:

– Kako god ste se vi osjećali, isto tako se osjećaju vaša srca spram osoba koje vi mrzite. U vašim srcima će biti uvijek težine, imaćete uvijek neke smetnje i nemire, iz vaših srca izbijaće mržnja i neprijateljstvo kao što je smrad izbijao iz kese. Ako niste u stanju da dvije sedmice nosite vrećicu istrulih krompira, zamislite ljude koji čitav život u svojim srcima nose mržnju i pokvarenost prema ljudima.

Zapamtite da bi život bio mnogo lakši i ljepši kada bi više opraštali i više obraćali pažnju na vrline nego mane kod ljudi.

About Elvira

Pozivam za svjedoka mastionicu i pero i ono što se perom piše; Pozivam za svjedoka nesigurnu tamu sumraka i noć i sve što ona oživi; Pozivam za svjedoka mjesec kad najedra i zoru kad zabijeli; Pozivam za svjedoka sudnji dan, i dušu što sama sebe kori; Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega- da je svaki čovjek uvijek na gubitku.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s